Томислав Дончев: За вложените средства в България и ефектът от тях

Томислав Дончев: За вложените средства в България и ефектът от тяхВложените в България средства от Европейския съюз трябва да стимулират реформите.

С проф. Хюбнер сме единодушни, че средствата от Европейския съюз не са универсалната панацея, която би решила абсолютно всички проблеми на страните-членки. Те са детонаторът, който трябва да взриви основния заряд, потенциалът, който България има.

Това заяви министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев в Министерски съвет по време на кръгла маса „Споделяне на опита в усвояването на европейските фондове: перспективи пред България и Полша“. Основен гост лектор на форума бе полският евродепутат Данута Хюбнер, председател на Комисията по регионално развитие в ЕП и бивш еврокомисар.

„Чрез средствата от структурните фондове се намалява различието между България и останалите страни-членки. Те ще подпомогнат преобразяването на нашата страна. Но това няма да се случи, ако само ремонтираме пътната инфраструктура. Не би било достатъчно да подобрим и железопътната инфраструктура, да инвестираме сериозни средства в частния бизнес, да направим повече за българската образователна система. За да имаме завършен ефект, ние трябва да възприемем средствата от Европейския съюз и целия процес като един силен стимул за реформи в страната“, подчерта Томислав Дончев.

„Ние всички знаем, че днес Европа е изправена пред големи предизвикателства. Едното от тях е растежът. Ние се нуждаем от растеж в Евросъюза, но смятам, че България се нуждае повече от растеж. Вие трябва по-бързо да постигнете икономически растеж, защото трябва да достигнете силните страни в Евросъюза.“, заяви Данута Хюбнер по време на срещата.

Тя отбеляза, че България има двете основни опции за финансиране на икономическия си растеж в следващите години. Едната е да продължи да бъде атрактивна за чуждестранни инвеститори. Другата опция, която дава възможност за интелигентен растеж, особено в рамките на Евросъюза, е ползването на евросредства, подчерта полският евродепутат.

В кръглата маса за споделяне на полския опит участваха още министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, български евродепутати, дипломати и представители на местната власт.

Можете да се запознаете с презентацията на министър Дончев на:

1. Български;

2. Английски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *