Замразява се майчинството, а осигуровките растат през 2017г.

Проектобюджетът на НОИ за 2017г. предвижда замразяването на майчинството на 340 лв. месечно за отглеждане на дете от 1 до 2 годишна възраст. В случай, обаче, че майките решат да се върнат по-рано на работа се обсъжда да получат бонус.

Максималната пенсия остава 910 лв. и следващата година. Минималната сума, върху която ще се осигуряват земеделците си остава същата като тази година. Максималният доход ще остане също 2600 лв.

Максималната пенсия ще се увеличи чак през юли, само с 4 лева. Останалите пенсии най-вероятно ще се актуализират също с 2,4%.

Новото задължение на НОИ ще е да уведомява хората една година по-рано преди да навършат възрастта за пенсия и при какви условия ще стане това.

От 2017г. всяка година стаж ще е още по-важна при определяне размера на пенсията. Ако пенсионерите продължат да работят, ще имат право да актуализират пенсиите си само веднъж годишно.

Минималното обезщетение за безработица си остава същото през 2017г., а именно – 7,20лв. на ден. Променят се периодите, за които се изплащат. Ако имаме над 12 години стаж от 2002г. насам и сме останали без работа, НОИ ще ни изплаща обезщетение цяла година.

proektobudjet

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *