Защита на трудовите и синдикалните права на работниците

Министър Тотю Младенов участва в кръгла маса за защита на трудовите и синдикалните права на работниците - закон, право, данъци, счетоводство, лекции, правна информацияМинистърът на труда и социалната политика Тотю Младенов участва днес в кръгла маса за защита на трудовите и синдикалните права на работниците.

Форумът се организира от Конфедерация на независимите синдикати в България и на него участваха и председателят на Народното събрание Цецка Цачева и министърът на правосъдието Маргарита Попова.

Просперитета на икономиката в Европа след Втората световна война се базира най-вече на социалния диалог и колективното трудово договаряне, каза министър Младенов и допълни, че през последните 22 месеца социалният диалог се разшири и чрез него се предотвратиха ексцесии в редица сектори и браншове. Той подчерта и ролята на социалния диалог в работата на Националния съвет за тристранно сътрудничество по време на дебатите за приемане на антикризисните мерки и реформата в пенсионната система.

Министър Младенов припомни, че за първи път в България се използва възможността за разпростиране на браншови колективни трудови договори в пивоварната промишленост, във ВиK сектора, мебелната и дървообработващата и целулозната промишленост. Той съобщи, че до края на годината предстои регламентирането на дейността на агенциите за временна заетост, на дистанционната работа и критериите за представителност на работниците и работодателите.

Благодарение на усилията на Главна инспекция по труда и социалните партньори са изплатени над 100 млн. лева забавени плащания за работни заплати, отбеляза министър Младенов и допълни, че работата в тази посока ще продължи, защото е важно синдикатите и работодателите да подкрепят усилията на контролните органи по спазването на трудовото, осигурителното и данъчното законодателство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *